top of page

Upptäck Kigermustangen

Kigern, skatten de spanska conquistadorerna lämnade efter sig

1977 fick den amerikanska Bureau of Land Management i Oregon i uppdrag att samla ihop växter, djur och material från stäpperna för att kunna dokumentera dessa. Ett stort antal förvildade hästar samlades ihop och man upptäckte snart att det var ett antal individer i samma flock som alla bar samma kännetecken, den blacka färgen.


Vid universitetet i Kentucky gjorde man DNA-test på hästarna och fick fram att de härstammade från spanska hästar som kommit till USA med de spanska conquistadorerna under 1600-talet. Man enades genast om att deras genetik var så unik att de skulle separeras från andra förvildade hästar för att själva kunna behålla sina rena blodslinjer. Man satte dem i olika skyddade områden i bergstrakterna i Oregon där de själva fick klara sig med mat och avlas naturligt.


Kigermustangen blev en fastställd hästras som var unik på fler sätt än bara genom sina utseenden. De flesta hästarna gick att spåra tillbaka till en enda hingst, som kallades Mesteño, som betyder "vild" eller "bortsprungen" på spanska.


Idag används även hästarna inom ridning då de är lättlärda, snälla och intelligenta. Kigermustangen blandas lätt ihop med Spansk mustang och vanlig mustang och dessa har även samma blodslinjer, men de har utvecklats olika i olika miljöer. Dock har Kigermustangen räknats som en egen ras sedan upptäckten 1977 och godkändes som officiell svensk ras av Jordbruksverket i mars 2015. 


Kigermustangen: Välkommen
bottom of page